Komputronik wśród najcenniejszych polskich marek

28/11/2014
Komputronik, największa w Polsce sieć sprzedaży nowoczesnych technologii i rozwiązań cyfrowych, zajął trzecie miejsce w rankingu Rzeczpospolitej „Najcenniejsze Polskie Marki 2014”.

Najcenniejsze Polskie Marki to cykliczny ranking publikowany przez dziennik Rzeczpospolita. W tym roku już po raz jedenasty oceniono przedsiębiorstwa w 12 branżowych kategoriach. Komputronik znalazł się w pierwszej trójce w kategorii „Handel”. W stosunku do zeszłorocznej edycji marka odnotowała awans z 5 miejsca.

Miano jednej z najcenniejszych polskich marek to dla nas bardzo duże wyróżnienie. Stale ulepszamy naszą sieć, poszerzamy ofertę i udoskonalamy usługi. Bardzo ważny jest dla nas rozwój kanału e-commerce, dlatego tym bardziej cieszy nas, że na podium znaleźliśmy się obok takich marek jak Allegro.pl i Merlin.pl. – mówi Wojciech Buczkowski, Prezes Zarządu Komputronik S.A.

W rankingu Rzeczpospolitej pod uwagę brane są tylko marki, które powstały w Polsce. Do jego sporządzenia wykorzystuje się tzw. metodę opłat licencyjnych (relief from royalty), opierającą się na określeniu hipotetycznych opłat, jakie ponosiłby użytkownik brandu, gdyby korzystał z niego na podstawie umowy licencyjnej. Opłaty takie ustalane są w relacji do przychodów ze sprzedaży netto.

***

Komputronik, dystrybutor sprzętu IT, jest notowany na warszawskiej giełdzie od 2007 roku. Spółka wchodzi w skład grupy kapitałowej Komputronik, do której należy również Komputronik Biznes sp. z o.o., Komputronik API sp. z o.o., Benchmark sp. z o.o., Idea Nord sp. z o.o., Movity sp. z o.o., a także czeska spółka K24 s.r.o. i niemiecka Komputronik GmbH.

Tel. 22 402 96 10
tel. Kom. 507 134 938